Polévka z červené řepy a balzamikovým octem

Polievka z červenej repy a balzamikovým octom

  • 30 minút
  • 4 osoby

Suroviny:

  • 4 stredne veľké červené repy
  • plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
  • 1 cibuľa
  • 750 ml zeleninového vývaru
  • 2 lyžice balzamikového octu
  • strúčik cesnaku (prelisovaného)
  • lyžička tymiánu
  • 3 lyžice olivového oleja
  • 100 ml kyslej krémovitej smotany 15%
  • soľ, korenie
  • strúhaný parmezán Galbani (na dozdobenie)

Postup prípravy:

Repu nahrubo nastrúhame. Na olivovom oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľku, prisypeme repu a ešte chvíľku restujeme. Vlejeme paradajky, zeleninový vývar a varíme asi 10 minút. Potom polievku dohladka rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme tymiánom, cesnakom, soľou, korením a balzamikovým octom. Varíme ďalšie 3 minúty. Pre zjemnenie chuti pridáme kyslú smotanu. Pred podávaním ozdobíme nastrúhaným parmezánom a vetvičkou čerstvej bylinky, napr. tymianu.

Tip: Na skrášlenie polievky v tanieri môžeme použiť aj tmavú balzamikovú redukciu (hotový výrobok je dostupný v bežnej obchodnej sieti). Okrem vizuálneho efektu polievku obohatí aj o ľahko sladkastý chuťový odtieň.

Pre tento recept odporúčame