Polievka z červenej repy a balzamikovým octom
- 30 minút
- 4 osoby
Suroviny:
- 4 stredne veľké červené repy
- plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
- 1 cibuľa
- 750 ml zeleninového vývaru
- 2 lyžice balzamikového octu
- strúčik cesnaku (prelisovaného)
- lyžička tymiánu
- 3 lyžice olivového oleja
- 100 ml kyslej krémovitej smotany 15%
- soľ, korenie
- strúhaný parmezán Galbani (na dozdobenie)
Postup prípravy:
Repu nahrubo nastrúhame. Na olivovom oleji opražíme na kocky nakrájanú cibuľku, prisypeme repu a ešte chvíľku restujeme. Vlejeme paradajky, zeleninový vývar a varíme asi 10 minút. Potom polievku dohladka rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme tymiánom, cesnakom, soľou, korením a balzamikovým octom. Varíme ďalšie 3 minúty. Pre zjemnenie chuti pridáme kyslú smotanu. Pred podávaním ozdobíme nastrúhaným parmezánom a vetvičkou čerstvej bylinky, napr. tymianu.Tip: Na skrášlenie polievky v tanieri môžeme použiť aj tmavú balzamikovú redukciu (hotový výrobok je dostupný v bežnej obchodnej sieti). Okrem vizuálneho efektu polievku obohatí aj o ľahko sladkastý chuťový odtieň.