Omeleta s medvedím cesnakom
Suroviny:
- 6 vajec
- 50 ml smotany na šľahanie Kunín 31%
- 1 lyžica masla Kunín + trošku na potretie
- 1 lyžica pesta z medvedieho cesnaku
- 50 g šunky
- 50 g strúhaného cheddaru
- korenie
Postup prípravy:
Panvicu rozohrejeme na strednom plameni. Vajcia vyklepneme do misky a prešľaháme vidličkou, len tak, aby sa spojili. Následne pridáme pesto. Do panvice dáme maslo a speníme. K vajciam pridáme smotanu, cheddar, šunku, okoreníme a vlejeme do panvice. Necháme vajíčka niekoľko sekúnd ľahko bublať a potom ich drevenou vidličkou alebo vareškou niekoľkokrát zhrnieme od okrajov panvice smerom ku stredu. Na pár sekúnd ich tak necháme a potom postup opakujeme. Ku koncu môžeme premiešavať rýchlejšie, až získame zmes, v ktorej sú vajcia miestami ešte polotekuté. Panvicou teraz niekoľkokrát zatrasieme, a to pohybom dopredu a späť. Omeleta by sa po nej mala ľahko pohybovať a na povrchu byť vláčna a vlhká. Pevne uchopíme rukoväť a panvicu nakloníme, aby omeleta skĺzla k jednej strane. Vedľa musíme mať pripravený tanier. Tretinu omelety prehrnieme, pri druhom prihrnutí už zabalenú lahôdku zosunieme na tanier. Ešte horúcu ju potrieme kúskom masla a okamžite podávame.
Náš tip: pesto z medvedieho cesnaku skvele nahradia 2–3 lyžice byliniek. Skvelá je pažítka, trebuľka alebo ligurček. Je možné pridať opražené šampiňóny.