Suroviny:
- veľká Hokaido tekvica (1kg)
- 3 lyžice olivového oleja
- zväzok čerstvej šalvie alebo 1 lyžica sušenej
- 300 g guľatozrnnej ryže
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 50 g masla
- 1 cibuľa
- 2 dl bieleho vína
- 50 g nastrúhaného parmezánu Galbani Parmigiano
- 50 ml smotany Kunín Šéfkuchař 15%
Postup prípravy:
Tekvicu ošúpeme, zbavíme semien a nakrájame na kúsky veľké asi 1 cm. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme ryžu a zalejeme bielym vínom. Víno necháme odpariť a pridáme tekvicu. Nasekáme polovicu zväzku šalvie a vmiešame. Všetko spoločne krátko orestujeme a podlejeme naberačkou vývaru a smotanou. Dusíme na miernom ohni asi 15 minút. Vývarom podlejeme vždy, keď je ryža al dente (na skus) a konzistencia je krémová. Zatiaľ čo varíme rizoto, zvyšné lístky šalvie si opečieme nasucho do chrumkava. Rizoto zložíme z plameňa, vmiešame parmezán a hrudku studeného masla. Ihneď podávame. Na tanieroch posypeme opečenou šalviou a parmezánom.
Náš tip: môžeme vyskúšať tiež mäsovú variantu, kde do hotového rizota primiešame orestované kocky slaniny.