Nádivkové muffiny

Muffiny z plnky do kuraťa

  • 40 minút
  • 12 osôb

Suroviny:

  • 1 lyžica rastlinného oleja + na vymazanie formičiek
  • 100 g anglickej slaniny - nakrájanej na drobné kocky
  • 200 g mladého špenátu alebo otrhaných listov mladej žihľavy
  • 250 g hladkej múky
  • 1/2 lyžičky hrubej morskej soli
  • 1/4 lyžičky korenia
  • 2 lyžičky kypriaceho prášku
  • 80 g cheddaru - nastrúhaného nahrubo
  • 2 stredne veľké prešľahané vajcia
  • 75 g Kunín masla - rozpusteného a vychladnutého
  • 250 ml Kunín cmaru
  • malý zväzok pažítky a petržlenovej vňate - nasekaný
  • štipka nastrúhaného muškátového orieška

Postup prípravy:

Rúru predhrejeme na 200 ° C. Pripravíme si 12 košíkov na muffiny. V panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom kocky slaniny do chrumkava. Vyberieme naberačkou s dierami a necháme na papierovej utierke odsať prebytočný tuk. Medzitým dáme špenát (alebo žihľavy) do sitka do drezu a prelejeme vriacou vodou, aby listy zvädli. Prepláchneme pod tečúcou studenou vodou a potom rukami vytlačíme všetku prebytočnú vodu. Špenát nasekáme nahrubo. V mise zmiešame múku, soľ, korenie, muškátový oriešok, kypriaci prášok a väčšinu syra. V inej nádobe prešľaháme vajcia, rozpustené maslo a cmar. Prilejeme k suchým prísadám a stierkou krátko premiešame, len aby sa cesto zmiešalo. Primiešame vychladnutú slaninu, špenát, pažítku a petržlen - cesto našľaháme, musí zostať nadýchané. Cesto rozdelíme do pripravených košíkov a posypeme zvyšným syrom. Pečieme 18-20 minút dozlatista, až paličku zapichnutú do stredu vytiahneme čistú. Muffiny vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.

Tip: ak zoženiete medvedí cesnak, môžeme ho použiť namiesto špenátu či žihľavy.

Pre tento recept odporúčame