Muffiny z plnky do kuraťa
- 40 minút
- 12 osôb
Suroviny:
- 1 lyžica rastlinného oleja + na vymazanie formičiek
- 100 g anglickej slaniny - nakrájanej na drobné kocky
- 200 g mladého špenátu alebo otrhaných listov mladej žihľavy
- 250 g hladkej múky
- 1/2 lyžičky hrubej morskej soli
- 1/4 lyžičky korenia
- 2 lyžičky kypriaceho prášku
- 80 g cheddaru - nastrúhaného nahrubo
- 2 stredne veľké prešľahané vajcia
- 75 g Kunín masla - rozpusteného a vychladnutého
- 250 ml Kunín cmaru
- malý zväzok pažítky a petržlenovej vňate - nasekaný
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
Postup prípravy:
Rúru predhrejeme na 200 ° C. Pripravíme si 12 košíkov na muffiny. V panvici rozohrejeme olej a opečieme na ňom kocky slaniny do chrumkava. Vyberieme naberačkou s dierami a necháme na papierovej utierke odsať prebytočný tuk. Medzitým dáme špenát (alebo žihľavy) do sitka do drezu a prelejeme vriacou vodou, aby listy zvädli. Prepláchneme pod tečúcou studenou vodou a potom rukami vytlačíme všetku prebytočnú vodu. Špenát nasekáme nahrubo. V mise zmiešame múku, soľ, korenie, muškátový oriešok, kypriaci prášok a väčšinu syra. V inej nádobe prešľaháme vajcia, rozpustené maslo a cmar. Prilejeme k suchým prísadám a stierkou krátko premiešame, len aby sa cesto zmiešalo. Primiešame vychladnutú slaninu, špenát, pažítku a petržlen - cesto našľaháme, musí zostať nadýchané. Cesto rozdelíme do pripravených košíkov a posypeme zvyšným syrom. Pečieme 18-20 minút dozlatista, až paličku zapichnutú do stredu vytiahneme čistú. Muffiny vyberieme z formy a necháme vychladnúť na mriežke.Tip: ak zoženiete medvedí cesnak, môžeme ho použiť namiesto špenátu či žihľavy.