Kuskus s kuracím mäsom, zeleninou a jogurtom
Suroviny:
- 2 kuracie prsia
- 1 hrnček kuskusu
- 2 hrnčeky zeleninového vývaru
- ½ hrnčeku zelenej šošovice
- 3 stonky stopkového zeleru
- 2 mrkvy
- 200 g Kunín Selského jogurtu bieleho
- 7 lyžíc olivového oleja
- 1 lyžica vínneho octu
- hrsť zelenej hladko listej petržlenovej vňate
- 1 strúčik cesnaku
- ½ lyžičky mletej rasce
- soľ
Postup prípravy:
Šošovicu prepláchneme, necháme odkvapkať, nasypeme do hrnca, zalejeme studenou vodou a dáme variť. Varíme asi 15 minút na miernom ohni domäkka. Šošovicu zlejeme do sitka a necháme vychladnúť. Kuskus nasypeme do misy, pridáme 1 lyžicu olivového oleja a štipku soli. Potom ho zalejeme horúcim vývarom a premiešame vidličkou. Misu prikryjeme a kuskus necháme odstáť asi 10 minút. Kuskus nasypeme do cedníku, prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Medzitým si nakrájame zeler na kocky veľké 1 cm. Mrkvu očistíme, na strúhadle pozdĺžne nakrájame na tenké plátky cca 1-2 mm. Kuracie prsia opláchneme, osušíme a zľahka naklepeme silnejšie časti, aby sme získali rovnomerne vysoký plátok. Nasolíme, okoreníme a posypeme drvenou rascou (môžeme pridať i trochu mletého chilli). Na panvicu nalejeme tri lyžice olivového oleja a rozpálime. Na panvicu položíme kuracie plátky a opekáme postupne 3 minúty z každej strany, pokým nie je mäso krásne zlaté a vnútri prepečené. Po vychladnutí prsia nakrájame na tenké plátky. V mištičke si pripravíme zálievku. Kunín Selský jogurt zmiešame s tromi lyžicami olivového oleja, vínnym octom, nasekaným strúčikom cesnaku a rascou. Dôkladne premiešame, osolíme a vmiešame nasekanú zelenú petržlenovú vňať. V mise premiešame kuskus, zeler, mrkvu, šošovicu, kura, zalejeme zálievkou a opäť dôkladne premiešame. Posypeme zelenou petržlenovou vňaťou. Tip: kuracie mäso môžeme nahradiť údeným tofu.