Suroviny:
- 1 kg šalátových zemiakov (varný typ A)
- soľ
- štipka celej rasce
- 50 g ošúpanej mrkvy
- 200 g kyslých uhoriek + trochu nálevu
- 1 väčšie pevné jablko
- 1 menšia cibuľa nakrájaná na jemno
- šťava z ½ citróna
- 1 lyžička jemnej horčice
- 1 kelímok Selskej kyslej smotany Kunín 15%
- 100 g majonézy
- čerstvo mleté korenie
- cukor
Postup prípravy:
Zemiaky zhruba rovnakej veľkosti umyjeme a dáme do hrnca s dostatočne osolenou vodou, pridáme trochu rasce a uvaríme domäkka. Zlejeme ich a po vychladnutí ošúpeme. Celú mrkvu uvaríme vo vode so štipkou cukru a soli. Zlejeme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocôčky. Jablko rozkrojíme, zbavíme jadierok, nakrájame na kocôčky a premiešame s citrónovou šťavou. Studené ošúpané zemiaky nakrájame na kocôčky, alebo ich pretlačíme kolieskom na zemiaky. Dáme ich do misy s jablkom a citrónovou šťavou, pridáme nakrájanú mrkvu, uhorku, cibuľu, kyslú smotanu a ostatné suroviny. Poriadne premiešame a dochutíme soľou, korením a uhorkovým nálevom. Pripravený šalát prikryjeme fóliou a necháme v chladničke odležať cez noc.
Náš tip: pre ľahšiu verziu môžeme majonézu a kyslú smotanu nahradiť bielym smotanovým jogurtom Kunín.