Bramborový salát

Zemiakový šalát

  • 40 minút
  • 6 osôb

Suroviny:

  • 1 kg šalátových zemiakov (varný typ A)
  • soľ
  • štipka celej rasce
  • 50 g ošúpanej mrkvy
  • 200 g kyslých uhoriek + trochu nálevu
  • 1 väčšie pevné jablko
  • 1 menšia cibuľa nakrájaná na jemno
  • šťava z ½ citróna
  • 1 lyžička jemnej horčice
  • 1 kelímok Selskej kyslej smotany Kunín 15%
  • 100 g majonézy
  • čerstvo mleté korenie
  • cukor

Postup prípravy:

Zemiaky zhruba rovnakej veľkosti umyjeme a dáme do hrnca s dostatočne osolenou vodou, pridáme trochu rasce a uvaríme domäkka. Zlejeme ich a po vychladnutí ošúpeme. Celú mrkvu uvaríme vo vode so štipkou cukru a soli. Zlejeme, necháme vychladnúť a nakrájame na kocôčky. Jablko rozkrojíme, zbavíme jadierok, nakrájame na kocôčky a premiešame s citrónovou šťavou. Studené ošúpané zemiaky nakrájame na kocôčky, alebo ich pretlačíme kolieskom na zemiaky. Dáme ich do misy s jablkom a citrónovou šťavou, pridáme nakrájanú mrkvu, uhorku, cibuľu, kyslú smotanu a ostatné suroviny. Poriadne premiešame a dochutíme soľou, korením a uhorkovým nálevom. Pripravený šalát prikryjeme fóliou a necháme v chladničke odležať cez noc. Náš tip: pre ľahšiu verziu môžeme majonézu a kyslú smotanu nahradiť bielym smotanovým jogurtom Kunín.

Pre tento recept odporúčame