Bezlepkový pomerančový koláč

Bezlepkový pomarančový koláč

  • 60 minút
  • 8 osôb

Suroviny:

  • Korpus:
  • 200 g masla Kunín
  • 170 g trstinového cukru
  • 3 vajcia
  • 100 g Kunín Selského jogurtu bieleho
  • 20 g bio vanilkového cukru (s ozajstnou vanilkou)
  • 200 g pomletých mandlí
  • 100 g kukuričnej múky
  • kôra z 2 bio pomarančov
  • šťava z 1 pomaranča
  • 1 kávová lyžička bezlepkového kypriaceho prášku
  • Sirup:
  • šťava zo 4 pomarančov
  • 120 g trstinového cukru
  • Na ozdobenie:
  • 1 Kunín kyslá smotana De Luxe 20%
  • nasekané pistácie

Postup prípravy:

Rúru rozohrejeme na 160 °C. V kastróliku rozpustíme pomaly maslo a pridáme cukor (trstinový aj vanilkový), ktorý v horúcom masle rozpustíme. Do misy nasypeme kukuričnú múku, pomleté ​​mandle a kypriaci prášok. Pridáme aj nastrúhanú pomarančovú kôru (strúhajte len oranžovú časť kôry, biela časť je horká) a pomarančovú šťavu. Nakoniec pridáme vajcia, maslo s rozpusteným cukrom, jogurt a všetko dôkladne premiešame, aby vzniklo cesto. Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie, vlejeme do nej cesto a dáme piecť na 45 minút do rúry. Po upečení necháme vychladnúť. Cukor vysypeme na panvicu a zalejeme ho pomarančovou šťavou. Zapneme si platničku na stredne vysoký stupeň a za občasného miešania zahrievame, kým sa nevytvorí sirup. Trvá to cca 15 minút. Vznikne zredukovaná šťava. Korpus vyberieme z formy, ale ešte neodstraňujeme papier na pečenie. Korpus zhora polejeme sirupom (mal by stiecť i po stranách). Takto pripravený koláč dáme najlepšie na noc do chladničky. Druhý deň ho potrieme kyslou smotanou a posypeme nasekanými pistáciami.

Tip: Namiesto pistácií môžeme na posypanie použiť iné orechy (mandle, vlašské orechy).

Pre tento recept odporúčame