Bezlepkový pomarančový koláč
- 60 minút
- 8 osôb
Suroviny:
- Korpus:
- 200 g masla Kunín
- 170 g trstinového cukru
- 3 vajcia
- 100 g Kunín Selského jogurtu bieleho
- 20 g bio vanilkového cukru (s ozajstnou vanilkou)
- 200 g pomletých mandlí
- 100 g kukuričnej múky
- kôra z 2 bio pomarančov
- šťava z 1 pomaranča
- 1 kávová lyžička bezlepkového kypriaceho prášku
- Sirup:
- šťava zo 4 pomarančov
- 120 g trstinového cukru
- Na ozdobenie:
- 1 Kunín kyslá smotana De Luxe 20%
- nasekané pistácie
Postup prípravy:
Rúru rozohrejeme na 160 °C. V kastróliku rozpustíme pomaly maslo a pridáme cukor (trstinový aj vanilkový), ktorý v horúcom masle rozpustíme. Do misy nasypeme kukuričnú múku, pomleté mandle a kypriaci prášok. Pridáme aj nastrúhanú pomarančovú kôru (strúhajte len oranžovú časť kôry, biela časť je horká) a pomarančovú šťavu. Nakoniec pridáme vajcia, maslo s rozpusteným cukrom, jogurt a všetko dôkladne premiešame, aby vzniklo cesto. Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie, vlejeme do nej cesto a dáme piecť na 45 minút do rúry. Po upečení necháme vychladnúť. Cukor vysypeme na panvicu a zalejeme ho pomarančovou šťavou. Zapneme si platničku na stredne vysoký stupeň a za občasného miešania zahrievame, kým sa nevytvorí sirup. Trvá to cca 15 minút. Vznikne zredukovaná šťava. Korpus vyberieme z formy, ale ešte neodstraňujeme papier na pečenie. Korpus zhora polejeme sirupom (mal by stiecť i po stranách). Takto pripravený koláč dáme najlepšie na noc do chladničky. Druhý deň ho potrieme kyslou smotanou a posypeme nasekanými pistáciami.Tip: Namiesto pistácií môžeme na posypanie použiť iné orechy (mandle, vlašské orechy).