Mrkvové muffiny so šľahačkou
Suroviny:
- 3 balenia Kunín Smotany na šľahanie 31%
- 300 g mrkvy nastrúhanej najemno
- 4 vajcia
- 3 lyžičky sódy bikarbóny
- 100 g hrozienok a sušených brusníc
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 190 ml oleja
- 1 balíček vanilkového cukru
- 230 g polohrubej múky
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžice medu
- 180 g trstinového cukru
- 60 g ovsených vločiek
Postup prípravy:
Rúru predhrejte na 180 °. V jednej mise zmiešajte suché prísady (múku, sódu, vanilkový cukor, prášok do pečiva a soľ). V druhej miske zmiešajte mrkvu, ovsené vločky a tekuté prísady a tieto ingrediencie rozmixujte najemno. Následne premiešajte obe zmesi, kým nevznikne hladké cesto. Pripravte si formu na muffiny - do jednotlivých formičiek vložte papierové košíčky. Hotovú zmes do košíčkov rovnomerne rozdeľte (cesto nalejte tesne pod okraj). Plech vložte do predhriatej rúry a pečte približne 25 min do zlatista (najlepšie to spoznáte pomocou špajle, ak sa cesto na špajľu nelepí, muffiny sú hotové). Na šľahačkový toping si pripravte vychladenú smotanu, elektrický šľahač a studenú nádobu, kam nalejte smotanu. Prvý minútu šľahajte na nižšie otáčky a postupne pridávajte na intenzite. Šľahajte ďalej, kým nie je šľahačka pevná a netvorí kopčeky. Na záver si šľahačkou naplňte cukrárske vrecko a muffiny nazdobte.