Losos pečený na chilli a mede s kaparovým prelivom
Suroviny:
- 4 filety z lososa (cca 600 g)
- šťava z 1 citrónu
- 1 chilli paprička
- 1 lyžica medu, olivový olej
-
- Na přeliv:
- 200 ml smotany Kunín 31 %
- 2 lyžice kapár
- 1 lyžica nasekanej hladko listej petržlenovej vňate
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- soľ, korenie
Postup prípravy:
Chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semienok a nakrájame nadrobno. Do misky nalejeme šťavu z citróna, med, pridáme chilli papričku a dôkladne premiešame. Filety z lososa osolíme a potrieme pripravenou marinádou. Vložíme do pekáča vymasteného olivovým olejom, prelejeme zvyškom marinády a pečieme asi 12 minút v rúre predhriatej na 190 °C. Kým sa nám pečie losos, pripravíme si preliv. Kapary zľahka nasekáme, niekoľko necháme celých. Na panvicu vlejeme smotanu a na miernom ohni zohrejeme, pridáme kapary a privedieme takmer k varu. Vmiešame citrónovú šťavu, už nevaríme. Nakoniec prisypeme nasekanú petržlenovú vňať. Dochutíme soľou a korením. Filety z lososa položíme na tanier a prelejeme kaparovým prelivom.